Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2007

Τα γερά δόντια και ούλα διαμορφώνονται από την βρεφική ηλικία

14 Φεβρουαρίου 2007 14:40

Τα γερά δόντια και ούλα διαμορφώνονται από την βρεφική ηλικία

Με αφορμή την Αμερικανική Εθνική Ημέρα Παιδικής Οδοντικής Υγείας ο Οδοντιατρικός Σύλλογος των ΗΠΑ υπενθυμίζει στους γονείς ότι τα παιδιά θα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο μέσα σε 6 μήνες από την απόκτηση του πρώτου τους δοντιού και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση του ενός έτους της ηλικίας τους.

«Θα θέλαμε να βλέπαμε τα παιδιά πριν από τα πρώτα τους γενέθλια για να μπορούμε να ενημερώσουμε τους γονείς τους για την καλή στοματική υγιεινή και πως επιτυγχάνεται, όπως και για να διαπιστώσουμε την ύπαρξη πρόωρης τερηδόνας και να την καταπολεμήσουμε» τόνισε η δρ Κίμπερλι Χαρμς οδοντίατρος στην Κλινική του Φάρμινγκτον της Μινεσότας.

«Υπάρχουν βακτήρια που σχηματίζουν τείχος μέσα στο στόμα εντός 24 ωρών και χρειάζεται να βγούνε εγκαίρως» εξήγησε ενώ το μήνυμα της φροντίδας των δοντιών των παιδιών συναντά συνήθως «κουφούς γονείς» πρόσθεσε η ίδια «καθώς τα γερά δόντια και τα ούλα κτίζονται νωρίς και πρέπει να προστατεύονται».

Είναι γεγονός πάντως ότι τα τελευταία 20 χρόνια η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα έχει επιφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην στοματική υγεία των παιδιών.

Έχει μειωθεί η τερηδόνα και η πέτρα στα περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας, όπως και τα σφραγίσματα ενώ έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις στους οδοντιάτρους.

«Έχουμε υπέροχα αποτελέσματα» δήλωσε στο Ρόιτερς η δρ Χαρμς «ελέγχοντας την τερηδόνα στα δόντια των παιδιών με τη βοήθεια των γονιών τους που ενημερώνονται συνεχώς και τους μαθαίνουν από νωρίς να πλένουν και να καθαρίζουν με νήμα τα δόντια. Στόχος μας τώρα είναι να πειστούν και οι υπόλοιποι γονείς να επισκέπτονται από νωρίς τους οδοντίατρους για την φροντίδα των δοντιών των παιδιών τους».


ΠΗΓΗ: Reuters    

Blogged with Flock

Δεν υπάρχουν σχόλια: