Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2007

5 λάθη που κάνουν οι γονείς με τα νεογέννητα και πώς να τα αποφύγετε


PATHFINDER



Όταν φέρνετε το νεογέννητό σας σπίτι από το μαιευτήριο για πρώτη φορά, είναι αναπόφευκτο να κάνετε και λάθη. Ζητήσαμε, λοιπόν, από τους παιδιάτρους να μας αποκαλύψουν τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς με τα νεογέννητα.

1. Δεν πρέπει να κοιμούνται όλη τη νύχτα

Πολλές φορές, όταν πάνε οι γονείς στον παιδίατρο λένε όλο χαρά: «Το πρώτο βράδυ που φέραμε το μωρό σπίτι κοιμόταν συνέχεια και δεν ξύπνησε καθόλου όλη τη νύχτα!» Αυτό είναι το πρώτο λάθος. Τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα πρέπει να τα ξυπνούν οι γονείς κάθε τέσσερις ώρες και να τα ταΐζουν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται συνεχόμενα τη νύχτα για τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους.

Τα μωρά που κοιμούνται πολύ και χάνουν γεύματα αφυδατώνονται. Επιπλέον, ο οχτάωρος συνεχόμενος ύπνος πολλές φορές αποτελεί σημάδι ότι το μωρό έχει ίκτερο. Μπορεί να πέφτει τόσο πολύ σε λήθαργο που δεν μπορεί να ξυπνήσει για να φάει. Πότε, όμως, είναι εντάξει να αφήνετε το μωρό σας να κοιμηθεί όλη νύχτα; Όταν το πάτε για την πρώτη του εξέταση στο γιατρό, αν δείτε ότι έχει πάρει βάρος και κοιμάται συνεχόμενα το βράδυ, τότε είστε σε πολύ καλό δρόμο.

2. Πρέπει να τρώνε μόνο όταν πεινάνε

Οι νέοι γονείς τις περισσότερες φορές κάνουν το λάθος και ταΐζουν το μωρό τηρώντας ένα αυστηρό ωράριο. Οι παιδίατροι τονίζουν πως από τη στιγμή που το μωρό τρώει τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγο ανησυχίας. Τα νεογέννητα είναι πολύ πιο έξυπνα από τους ενήλικες. Είτε θηλάζει το μωρό, είτε πίνει γάλα απ' το μπουκάλι, ξέρει πολύ καλά πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει. Αν το ταΐζετε κάθε φορά που πεινάει, τότε τρώει καλύτερα.

3. Δεν πρέπει να βρίσκονται σε μέρη με πάρα πολύ κόσμο

Αρκετές φορές βλέπουμε γονείς να παίρνουν μαζί τους τα νεογέννητα σε μέρη με πολύ κόσμο, όπως καταστήματα ή παιδικά πάρτι γενεθλίων. Βάσει της κοινής λογικής, αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο λάθος. Η έκθεση του νεογέννητου σε χώρους με ανθρώπους που κουβαλούν μικρόβια αποτελεί πρόβλημα για δύο λόγους. Πρώτον, μπορεί να πάθει κάποια μικροβιακή μόλυνση που να απειλήσει τη ζωή του και δεύτερον, ακόμα και αν σηκώσει πυρετό από κάποιον ιό (που είναι λιγότερο επικίνδυνο) θα πρέπει να νοσηλευτεί το μωρό στο νοσοκομείο μέχρι να σιγουρευτούν οι γιατροί πως δεν είναι κάτι πιο σοβαρό. Ο πυρετός σε ένα νεογέννητο μωρό που δεν έχει κλείσει ακόμα 6 εβδομάδες ζωής είναι αυτόματο εισιτήριο για διήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, με οσφυϊκή παρακέντηση, αιμοληψίες και ουροκαθετήρες.

4. Δεν πρέπει να είναι κλεισμένα συνέχεια μέσα στο σπίτι

Πριν αναφέραμε ότι είναι κακή ιδέα να βρίσκεται το μωρό σε μέρη με πάρα πολύ κόσμο. Είναι, όμως, και λάθος να είστε 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα για 6 εβδομάδες κλεισμένοι μέσα στο σπίτι με το μωρό. Μην ξεχνάτε πως υπάρχει και ο κίνδυνος της επιλόχειας κατάθλιψης. Υπάρχει τίποτα πιο καταθλιπτικό από το να είσαστε κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι με ένα μωρό που δεν μιλάει και κλαίει συνέχεια; Καλό θα είναι να βγάζετε το νεογέννητο για έναν περίπατο. Ακόμα και αν θέλετε να πάτε για τα απαραίτητα καθημερινά ψώνια, πάρτε και το μωρό μαζί αλλά διαλέξτε μία ώρα που να μην έχει πολύ κόσμο.

5. Οι γονείς δεν εμπιστεύονται το ένστικτό τους

Οι παιδίατροι λένε πως πολλοί γονείς δεν εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Έτσι, όμως, θέτουν πολλές φορές το νεογέννητο σε κίνδυνο. Υπάρχουν γονείς που αισθάνονται πως το μωρό τους είναι άρρωστο ενώ οι γύρω φίλοι και συγγενείς λένε πως το παιδί είναι μια χαρά. Έτσι, παρόλο που πιστεύουν πως κάτι δεν πάει καλά, χάνουν πάρα πολύ χρόνο μέχρι να πάνε το μωρό στον παιδίατρο. Γι' αυτό, ακολουθείστε το ένστικτό σας και εμπιστευτείτε τον εαυτό σας.

CNN



Powered by ScribeFire.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2007

ΝΕΟ


Της Σοφίας Νέτα

Με νέα σύστασή της η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία αποφάσισε να μειώσει ακόμη πιο πολύ τα ασφαλή επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα (LDL), από τα 100mg που ίσχυε έως σήμερα στα 70mg.

Η νέα οδηγία, η οποία ανακοινώθηκε στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο της Βιέννης (1 – 4 Σεπτεμβρίου), αφορά μόνο τις ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί και όσοι πάσχουν από ‘μεταβολικό σύνδρομο’. Οι ευρωπαίοι επιστήμονες έριξαν τις τιμές της χοληστερίνης προς τα κάτω, καθώς εκτιμούν ότι είναι ο βασικός ένοχος για τα αυξημένα καρδιαγγειακά επεισόδια που εμφανίζονται πανευρωπαϊκά.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο Συνέδριο προειδοποιούν πως οι βασικοί λόγοι για την εμφάνιση καρδιακού η αγγειακού επεισοδίου παραμένουν η υπέρταση , η χοληστερόλη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία και αποδίδουν κάθε χρόνο 1,9 εκατομμύρια θανάτους ευρωπαίων πολιτών στο ‘μεταβολικό σύνδρομο’.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ‘η περαιτέρω μείωση της τιμής της χοληστερόλης θεωρήθηκε επιβεβλημένη αφού οι διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς οι οποίοι δεν κρατούν τα επίπεδά της σε χαμηλά επίπεδα κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τη ζωή τους. Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί η συγκεκριμένη τιμή αν δεν λαμβάνονται συνδυασμοί φαρμάκων.’

Στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο καθηγητής, το 40% των πολιτών έχει χοληστερίνη πάνω από το όριο ασφαλείας, η οποία για τους υγιείς παραμένει στα 120mg. Δυστυχώς, οι μισοί από αυτούς αγνοούν το πρόβλημα αφού ποτέ δεν έχουν μετρήσει τις τιμές της , ενώ το 30% αν και λαμβάνει καθημερινά δισκία δεν μπορεί να φθάσει τα επιθυμητά όρια. ‘Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υπολιπιδαιμικές θεραπείες γιατί δεν παίρνουν τη σωστή αγωγή , τη σωστή δόση , τη σωστή ώρα’ τόνισε, ‘ενώ δεν αποκλείεται η χοληστερίνη να μην μπορεί να ρυθμιστεί σε αρκετούς Έλληνες ασθενείς εξαιτίας γενετικών ή κυτταρικών παραγόντων.

Η πιο σοβαρή μορφή της χοληστερίνης είναι αυτή που κληρονομείται μέσω γονιδίων και από τους δύο γονείς και τότε βλέπουμε παιδιά και έφηβους με τιμές χοληστερόλης που αγγίζουν τα 500-600mg. Αυτοί οι ασθενείς είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους ακόμη και στα 20 τους χρόνια.’

Για τους ασθενείς αυτούς που αποτυγχάνουν να ρυθμίσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους, τα μηνύματα του Πανευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου είναι αισιόδοξα. Ένα νέο σκεύασμα που βασίζεται στο συνδυασμό δύο φαρμακευτικών ουσιών , σιμβαστατίνη και εζετιμίμπη, ‘χτυπά’ και τις δύο οδούς της χοληστερόλης με αποτέλεσμα να μειώνει την LDL-C κατά 61%!

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από τη μεγάλη διεθνή κλινική μελέτη REALITY, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογίας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορεί να θεωρείται παράδοξο, όμως οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι ασθενείς οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου αδυνατούν να τιθασεύσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, αντίθετα με όσους ανήκουν στην ομάδα χαμηλότερου κινδύνου.

Το 60% των Γάλλων οι οποίοι ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία για εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου αποτυγχάνουν να φθάσουν τις ιδανικές τιμές χοληστερίνης. Παρ’ όλα αυτά, το 98% όσων συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν χαμηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακό μπόρεσαν να τιθασεύσουν τη νόσο.

Οι ερευνητές που εξέτασαν τη γαλλική ομάδα συμπεριέλαβαν συνολικά 2.727 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 64,7 έτη. Χώρισαν τους ασθενείς σε πέντε ομάδες καρδιαγγειακού κινδύνου ακολουθώντας τις πιο πρόσφατες γαλλικές οδηγίες που εκδόθηκαν το 2005 από το Agence francaise de securite sanitaire de produits de sante.

Ο επικεφαλής της έρευνας από το τμήμα της Ενδοκρινολογίας και των Μεταβολικών Διαταραχών του Ιατρικού Κέντρου στη Ντιζόν Μισέλ Φαρνιέ προέτρεψε τους ασθενείς οι οποίοι είναι υπερτασικοί, παχύσαρκοι και καπνιστές να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να λύσουν το γρίφο της χοληστερίνης , αν και όπως σημειώνει , οι μελέτες απέδειξαν ότι αυτή η ομάδα αντιμετωπίζει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προτείνουν εναλλακτικές στρατηγικές θεραπείας εκεί που η μονοθεραπεία με στατίνη δείχνει να μην είναι αποτελεσματική για τον έλεγχο της χοληστερίνης .

Ο συνδυασμός δύο γνωστών φαρμακευτικών ουσιών σε ένα χάπι δίνει νέες ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς να επιτύχουν τη θεραπεία τους, εξήγησαν οι επιστήμονες. Το πρωτοποριακό σκεύασμα που συνδυάζει τις ουσίες σιμβαστατίνη και εζετιμίμπη (INEGY) δρα και στις δύο οδούς της χοληστερίνης αφού αναστέλλει τόσο την παραγωγή της από το ήπαρ όσο και την απορρόφησή της .

‘Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις δόσεις της στατίνης στους ασθενείς οι οποίοι δεν ρυθμίζονται με τις συνήθεις δοσολογίες, εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χρίστος Πίτσαβος, καθώς παρατηρούνται παρενέργειες. Έχουμε όμως τη δυνατότητα με τη χορήγηση ενός νέου φαρμάκου, το οποίο περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες σιμβαστατίνη και εζετιμίμπη, να έχουμε έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης και να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς το κόστος των παρενεργειών’ .

Οι δύο κύριες οδοί προέλευσης της χοληστερόλης είναι η παραγωγή της από το ήπαρ και η απορρόφησή της από το έντερο . Η χοληστερόλη που βρίσκεται στο έντερο προέρχεται από την τροφή και τη χολή, ενώ περίπου το 50% της εντερικής χοληστερόλης απορροφάται από το έντερο και επανακυκλοφορεί στον οργανισμό. Από την πλευρά του, το ήπαρ απομακρύνει τη χοληστερόλη από την αιματική ροή ενώ ταυτόχρονα παράγει νέα, την οποία και επιστρέφει στο αίμα, ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία της στο πλάσμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μέλλον της ρύθμισης της χοληστερίνης κρύβεται στη συνδυασμένη θεραπεία καθώς τα μέχρις στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι πέρα από τη μείωση των επιπέδων της έως και 61%, μειώθηκαν παράλληλα τα τριγλυκερίδια κατά 33% και αυξήθηκε η καλή χοληστερίνη έως και 9%.